Saadet Partisi'nin 9. Olağan Büyük Kongresi 24 Kasım Pazar günü saat 10.00’da Ankara Atatürk Spor Salonu'nda yapılacak. Kongrede Genel Başkanlık, Merkez Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu üyelikleri için seçim yapılacak. 9. Olağan Kongrenin sloganı ise 'Tam bağımsız Türkiye ancak Saadet'le olur' olarak belirlendi.
KONGRE YAKLAŞIRKEN GERİLİM TIRMANIYOR
Kongre tarihi yaklaştıkça parti içindeki gerilim de tırmanıyor. Kulislere yansıyan haberlere göre; parti içindeki 'Haymana Heyetinin' Birol Aydın’ın adaylıktan çekilmesi için çalışmalar yürüttüğü ifade edildi. Aydın ekibinin ise çalışmalarına hız kesmeden devam ettiği öğrenildi.
24 HAZİRAN'DAKİ OLAĞANÜSTÜ KONGRE ERTELENMİŞTİ
24 Haziran tarihinde Saadet Partisi Genel Başkanı ve Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Temel Karamollaoğlu, Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı ve YİK Üyesi Mehmet Recai Kutan ile yapılan aday belirleme çalışmalarını ve bu çalışmalar sonucunda Saadet Partisi Genel Başkan Vekili ve Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan’ın Yüksek İstişare Kurulu (YİK) toplantısında ve Başkanlık Divanı’nda adaylığının onaylandığını duyurmuştu.
Ancak Karamollaoğlu daha sonra ''Saadet Partisi olarak 30 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirecek olduğumuz 3. Olağanüstü Kongremiz görülen lüzum üzerine olağan kongre tarihinde yapılacaktır'' açıklamasını yapmıştı.
Kulislere göre ise iptalin nedeni “ortak aday” üzerinde uzlaşılamaması. Genel Başkan Karamollaoğlu, Teşkilat Başkanı ve Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan’ı aday gösterme kararı aldıklarını duyurmuş, buna karşın partinin etkili isimlerinden İstanbul Milletvekili ve Parti Sözcüsü Birol Aydın, adaylığını ilan etmişti.
Karamollaoğlu ve yakın çevresinin Aydın’ı adaylıktan çekilmesi için ikna etmeye çalıştığı ancak başarılı olamadığı ifade ediliyor. Saadet Partisi kulislerinde konuşulan iddia ise partinin etkili isimleri arasında yer alan Birol Aydın’ın, kongreyi kazanma ihtimalinin görülmesi üzerine Karamollaoğlu’nun olağanüstü kongreyi iptal ettiği yönünde.
SAADET'TEKİ 'HAYMANA HEYETİ' KRİZİ
Haymana Heyeti, Saadet Partisi'nin önde gelen isimleri tarafından 2022 yılında kurulmuş bir heyet. Heyet, 6'lı Masa'nın Cumhurbaşkanı adayı olarak Kılıçdaroğlu'nu göstermesinin ardından açıklama yaparak, Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını tanımadıklarını belirten bir bildiri yayınlamıştı.
Partinin 30 Kasım 2022 tarihinde düzenlediği Olağan Kongresi öncesinde 'Haymana Heyeti'ni oluşturan 46 Saadet Partili bir araya gelerek parti politikalarının geldiği noktaya dikkat çekmek için muhalif bir kanat oluşturmuştu. Heyette, Mustafa Köylü, Selman Esmerer, Harun Macit, Hasan Yaşar ve İlyas Tongüç gibi isimler yer alıyor. Haymana Mutabakatı Heyeti'nin başında şu anda Yürütme Kurulu Başkanı olarak Hasan Yaşar bulunuyor.
FAZİLET PARTİSİ 1. GENEL KURULU'NU HATIRLATTI
Saadet Partisi 9. Olağan Kongresi için geri sayım sürerken yaşanan adaylık tartışmaları FP'nin heyecan dozu yüksek 1. Kongresi'ni akıllara getirdi. O dönem gelenekçilerin adayı olan ve siyasi yasaklı Necmettin Erbakan'ın da desteklediği Recai Kutan ile yenilikçilerin adayı Abdullah Gül, genel başkanlık koltuğuna oturmak için sahne alıyordu. Bugün ise Saadet Partisi'nde Genel Merkezin adayı olarak öne çıkan Mahmut Arıkan ile tabanın istediği isim olduğu iddia edilen Birol Aydın başkanlık için en ciddi adaylar olarak dikkat çekiyor. Üstelik partinin ak saçlılarından merhum Erbakan'dan sonra genel başkanlık görevini yürüten Mustafa Kamalak da aday. Saadet, heyecan dozu yüksek ve tartışmalı bir kongreye doğru giderken Milli Görüş'ün hiç de yabancı olmadığı bu çekişmelerden birini Fazilet Partisi'nin olaylı kongresini sizler için derledik.
FAZİLET PARTİSİ 1. OLAĞAN KONGRESİ (14 MAYIS 2000)
Fazilet Partisi Birinci Genel Kongresi'ne siyasi yasaklı Necmettin Erbakan damgasını vurdu. Kutan'ın konuşmasının ardından okunan Erbakan'ın mesajı 15 dakika boyunca ayakta alkışlanırken, Erdoğan'ın mesajı makaslandı.
Erbakan'ın mesajının okunduğu sırada bazı partililer ağlarken, salonda uzun süre Erbakan lehine sevgi gösterileri yapıldı. Beklentilerin aksine kavgasız, gürültüsüz geçen kongrede Recai Kutan ile Abdullah Gül genel başkanlık için yarıştı. Gül'ün uzun bir zaman dilimini kapsayan konuşması boyunca Kutan yanlıları aleyhte tezahürat yaptılar.
Kutan taraftarlarının ağırlıkta olduğu salonda, Gül taraftarları da kendilerini ilginç biçimlerde ifade ettiler. Özellikle gençler attıkları sloganlarla konuşmalara sık sık müdahale ettiler. Salona önce gelen genel başkan adayı Abdullah Gül, "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganıyla karşılandı. Bütün salonu turlayarak partilileri selamlayan Gül'ün taraftarları ile Kutan taraftarları arasında kısa süreli tartışmalar yaşandı. Gül taraftarları tartışmalar sonrasında "Gül, dalında güzeldir" pankartını almayı başardılar. Gül'ün ardından Kutan salona girdi ve Gül'ün yanına oturdu. Gül, Kutan'a bir demet gül vererek, birlik beraberlik mesajı vermeye çalıştı ancak kongrenin siyasi konuşmalar bölümünde bu hava yok oldu. Divan Başkanlığı'na Gül taraftarları aday göstermemeyi tercih ederken, divan başkanı Kutan'ın adayı Yasin Hatipoğlu oldu.
KUTAN'IN KONUŞMASI
Kutan, partinin direksiyonunda şu anda kendisinin bulunduğunu belirterek, direksiyondayken herkese yaranmanın mümkün olmadığını söyledi. Gül'e, Şeyh Edebali'nin "Ey oğul, sabretmesini bil, vaktinden önce çiçek açma" sözleriyle seslenen Kutan, Gül'ü kimin desteklediğine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti ve "Son günlerde partimizdeki gelişmelerin, hangi mihraklarda, ne şekilde ele alındığına, kimin neyi, niye desteklediğine dikkat edin. Bazı insanlar vardır ki sizi övüyorsa, davanızda yanlış yapmaktasınız" diye konuştu.
ERBAKAN'IN MESAJI
Recai Kutan'ın konuşmasından sonra kapatılan Refah Partisi'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın kongreye gönderdiği mesaj okundu. Oldukça kısa olan ve kongreye "başarı" dileyen mesaj salonda coşkuyla karşılandı. Hep birlikte ayağa kalkarak Erbakan'ın mesajını alkışlayan katılımcılar, uzun süre slogan atarak Erbakan'a sevgi gösterilerinde bulundular. Bu sırada çok sayıda delegenin ağladığı görüldü.
Mesajı alkışlayanlar arasında Abdullah Gül ve ekibi ile taraftarları da yer aldı. Ancak Gül yanlılarının, Erbakan lehine atılan sloganlara katılmamaları dikkat çekti. 15-20 dakika devam eden sevgi gösterileri sırasında salona kurulan dev ekrandan sürekli olarak "Mücahit Erbakan" yazısı geçirildi. Bu durum Gül yanlısı bazı milletvekillerinin "İşgüzarlık örneği. Parti hakkında kapatma davasını olumsuz yönde etkileyebilecek bir girişim" şeklinde değerlendirildi.
ERDOĞAN'IN MESAJINA MAKAS
Bu arada, Abdullah Gül'e destek sağlamak için çalışan yasaklı Recep Tayyip Erdoğan'ın kongreye gönderdiği mesajın ancak kısa bir bölümü okundu. Erdoğan'ın mesajında, doğrudan Gül ve ekibine destek anlamına gelen "Delegelerin değişim talebinin engellenmemesi gerekir" şeklindeki ifadesinin yer aldığı bölümse okunmadı.
GÜL YUHALANDI
'Milli Görüş' geleneğinde, Erbakan'a karşı liste çıkararak genel başkanlığa aday olarak bir ilke imza atan Abdullah Gül'ün ise konuşması sırasında fazlasıyla heyecanlandığı görüldü. Konuşmasının girişindeki bölümünde iktidarı eleştiren Gül, ardından "Çuvaldızı başkasına batırırken, iğneyi de kendimize batırabilmeliyiz' diyerek Erbakan'ın desteklediği Kutan ve ekibinin uygulamalarını eleştirdi. Eleştirilerinde ölçülü bir dil kullandığı gözlenen Gül, il Örgütlerinin yönetimlerinin oluşturulmasında yerel örgütlere inisiyatif verilmesi gerektiğini belirtti. 'Kol kırılır yen içinde kalır' anlayışı terk etmek gerektiğini kaydeden Gül, konuşması sırasında salonda çoğunluğu oluşturan "gelenekçi" kanat tarafından sık sık yuhalandı.
VE SAADET PARTİSİ... KONGRE'DE ADAYLAR
MAHMUT ARIKAN KİMDİR?
1977 yılında Kayseri'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kayseri'de tamamladı. Erciyes Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Birçok sivil toplum kuruluşlarında aktif görev aldı. Saadet Partisi'nin kuruluşundan itibaren Gençlik Kolları Başkanlığı, İlçe Başkanlığı ve İl Başkanlığı görevlerinde bulundu.
BİROL AYDIN KİMDİR?
1969 yılında Gümüşhane'nin Şiran ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğretimini Gebze'de tamamladı. Tunus Zeytune Üniversitesi Yüksek İslam Uygarlığı Fakültesinde lisans eğitimi aldı. Gençliğinde sivil toplum kuruluşlarında etkin biçimde çalışmalara katıldı. Milli Gençlik Vakfı'nda ve Anadolu Gençlik Derneği’ne pek çok düzeyde görev yaptı. 2007'den 2014'e kadar Uluslararası Gençlik Forumu'nda (IYFO) Genel Merkez Yöneticiliği yaptı. 2007'den beri de Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nde (ESAM) yönetim kurulu üyesidir.
Siyasi faaliyetlerine Fazilet Partisi'nde başladı. Partinin Kocaeli İl Yönetim Kurulu Üyeliğini yapan Birol Aydın Fazilet Partisi kapatıldıktan sonra Saadet Partisi'ne katıldı. 2002'den 2006'ya kadar Saadet Partisi Kocaeli İl Başkanlığı yaptı. 2006 yılından bu yana Saadet Partisi Genel İdare Kurulu (GİK) üyesidir.
2014 yerel seçimlerinde Saadet Partisi'nden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterildi ama seçilemedi. Seçimlerin ardından Saadet Partisi İl Başkanlığına getirildi. Bu görevi 1 Ekim 2017 yılında Saadet Partisi İstanbul 6. Olağan İl Kongresinde Dr. Abdullah Sevim'e devretti. 2018 genel seçimlerinde Saadet Partisi'nden İstanbul 2. bölgede ilk sırada milletvekili adayı oldu, ancak partisi baraj altında kaldığı için seçilemedi. 2010'dan 2019'a kadar Saadet Partisinde sırasıyla Teşkilat, Tanıtma, Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.
2019 yerel seçimlerinde tekrar Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı adayı gösterildi ama yine seçilemedi. 2020 Temmuz ayında Saadet Partisi'nin sözcüsü oldu. 2023 genel seçimlerinde İstanbul 1. bölgede CHP listesinden milletvekili seçildi ve seçimden sonra Saadet Partisi'ne döndü. 2024 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığına aday oldu, ama yüzde 0,56 oy oranıyla seçimi kaybetti.
MUSTAFA KAMALAK KİMDİR?
1 Ağustos 1948 tarihinde Kahramanmaraş'ta doğmuştur. İlkokulu dört yılda okul birincisi olarak bitirmiştir. İlkokulu bitirdikten sonra Kahramanmaraş İmam hatip Lisesine kayıt yapmıştır. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirmiştir.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyeliği ve Kurucu Dekanlığı ile XX. ve XXI. Dönem Kahramanmaraş Milletvekilliği yapmıştır. Bir süre serbest avukatlık yapmıştır. Uzun süre Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. Rahşan Affı'na destek verdi, 21 Aralık 2000'de Mecliste yapılan oylamada kabul oyu verdi.
2001 yılında Fazilet Partisi'nin kapatılması davası sırasında Anayasa Mahkemesi'nde parti adına sözlü savunma yaptı. Necmettin Erbakan'ın ölümünden sonra 5 Mart 2011 tarihinde Saadet Partisi'nin genel başkanı seçildi. 17 Temmuz 2011 tarihinde yapılan kongrede yeniden genel başkan seçildi. Sonraki, 4 Mayıs 2014 tarihinde Saadet Partisi kongrede yeniden genel başkan seçildi. 30 Ekim 2016 tarihinde Genel Başkanlık görevini Temel Karamollaoğlu'na devretti. Evli ve 2 çocuk babasıdır. Fransızca bilmektedir.