Kate Christobek, Ben Protess, William K. Rashbaum / New York Times
Kasım ayında seçmenler Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönüp dönmeyeceğine karar verdikten sonra, ceza davasına bakan yargıç onu hapse gönderebilir. New York Times'ın düzinelerce benzer dava üzerinde yaptığı incelemeye göre, Trump'ın siyasi konumuna rağmen, yargıç bunu yapmak için yeterli gerekçeye sahip.

Eski başkanın New York'taki duruşmada sergilediği asi davranışlar, iş kayıtlarında tahrifat yapmak gibi ağır bir suç işlemiş olması da onu hapis cezasına aday kılıyor: Times'ın incelemesine göre, Manhattan'da son on yılda bu tür mahkumiyetlerin üçte birinden fazlası sanıkların hapse girmesiyle sonuçlandı. New York eyaleti genelinde bu oran daha da yüksektir: Mahkumiyetlerin yaklaşık %42'si hapis veya hapis cezasıyla sonuçlandı.

Hukuki ve siyasi kaderi iç içe geçti
Hapsedilme tehdidi, seçimin zaten muazzam olan risklerini daha da artırıyor: Trump sadece başkanlığı geri almak için değil, aynı zamanda özgür bir adam olarak kalmak için de yarışıyor. Başkanlık yarışının günlük çalkantıları Trump'ın hukuki sorunlarını bir nebze gizlemiş olsa da (Trump suçlu bulunan ilk eski başkan ve hala başka ceza davalarıyla karşı karşıya) hukuki ve siyasi kaderi ayrılmaz bir şekilde iç içe geçmiş durumda. Kazanması halinde Trump, eyalet yetkililerinin de uyması beklenen, görevdeki bir başkanın yargılanmasına karşı uzun süredir devam eden federal yasak sayesinde en azından önümüzdeki dört yıl boyunca hapse girmekten neredeyse kesinlikle kurtulacak. Trump'ın zaferi, cezasını tamamen bitirebilir: Avukatları hâkimi cezayı seçim gününden sonraya ertelemeye ikna etmiş durumda ve Trump'ın başkan seçilmesi halinde süresiz erteleme talep edeceklerine şüphe yok. Trump kaybetse ve hapse mahkum edilse bile, çok sayıda suikast girişiminin ardından bir güvenlik önlemi olarak ev hapsi isteyebilir. Ayrıca mahkumiyetini temyize götürürken serbest kalmayı da isteyebilir.

Yaşı işine yarayabilir
Hapsedilmekten tamamen kaçınmak için Trump'ın avukatları muhtemelen onun ilk kez şiddet içermeyen bir suçtan hüküm giydiğini ve parmaklıklar ardında geçireceği tek bir günün onu siyasi bir mahkum haline getireceğini savunacaklardır. Ayrıca Trump'ın 78 yaşında olduğuna dikkat çekerek, hakimin hapsetmek yerine şartlı tahliye kararı vermesine yol açabilecek bir teklifte bulunabilirler. Ancak Trump ilerlemiş yaşı gibi siyasi bir sorumluluğu kabul etmekten hoşlanmıyor. Trump'ın nisan ve mayıs aylarında yedi hafta süren duruşmasına başkanlık eden ve hukuk kurallarını eşitlikçi bir şekilde uygulayacağına dair söz veren sert Yargıç Juan M. Merchan'dan da pek fazla özel ayrıcalık göremeyebilir.

Davayı hafife almayacak
Trump geçen yıl bir seks skandalını örtbas etmek için kayıtlarda tahrifat yapmakla suçlandığından beri, Merchan ve ailesine rutin olarak saldırdı. Trump ayrıca Merchan'ın tanıklara ve jüriye saldırılmasını yasaklayan emrini de defalarca ihlal ederek mahkeme salonunun adabına ve hakimin kendisini mahkemeye itaatsizlikle suçlamasına neden olan daha geniş hukuk kurallarına karşı küstahça bir saygısızlık sergiledi. Merchan'ın diğer davalara bakışı, bu davranışı hafife almayacağını gösteriyor. Yargıç, Trump'ın eski finans müdürü de dahil olmak üzere diğer beyaz yakalı suçlulara hapis cezaları verdi. Ayrıca bir cezayı değerlendirirken sanığın karakterini ve davranışlarını da rutin olarak inceliyor. John Jay Ceza Adaleti Koleji'nde emeritus profesör olan ve New York Eyaleti Ceza Komisyonu'nda icra direktörü olarak görev yapan ve hem şehrin Islah Departmanını hem de Denetimli Serbestlik Departmanını yöneten Martin F. Horn, “Trump'ın aşağılayıcı davranışını göz önünde bulundurma hakkı var” dedi.

NYT yeni kitaptaki iddiaları yazdı: Trump gizlice Putin'le görüşüyordu
Yargıç, Trump'ın mahkumiyetinden sonra kendisiyle görüşen ve cezasının belirlenmesine yardımcı olmak üzere gizli bir rapor hazırlaması gereken Denetimli Serbestlik Dairesi'nin tavsiyesini de dikkate almak zorunda kalacağını söyledi. Manhattan bölge savcılarının kendi gizli tavsiyelerini kasım ayında (cezanın verilmesinden yaklaşık 10 gün önce) hakime sunmaları bekleniyor. Trump'ın hapse atılmasını isteyip istemeyecekleri belli değil.

Alacağı ceza belirsiz
Merchan'ın birinci dereceden ticari kayıtlarda tahrifat yapma suçuna verilecek cezayı belirleme konusunda geniş bir takdir yetkisi bulunuyor. Her ne kadar Trump dört yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalsa da (bir yıldan fazla hapis cezasını hapishanede çekecek olsa da) hukuk uzmanları hakimin Trump'a bir yıldan az hapis cezası verme ihtimalinin daha yüksek olduğunu ve bu cezayı muhtemelen şehrin hapishanelerinden birinde çekeceğini söylüyor. Ya da hiç hapsetmeyebilir. İşlediği suç için asgari bir ceza yoktur ve Trump şartlı tahliyeden başka bir şey almayabilir. New York Eyaleti Ceza Adaleti Hizmetleri Bölümü'nün verilerine göre, geçtiğimiz on yıl içinde New York eyaletinde iş kayıtlarında sahtecilik suçundan hüküm giyen bir kişi için en olası ceza hapis ya da hapis cezasıydı. Veriler 204 kişinin bu suçtan dolayı parmaklıklar ardına girdiğini, 174 kişinin ise şartlı tahliye aldığını ve hapis cezası almadığını gösteriyor. Times'ın eyalet ve yerel kurumların verilerine dayanan ve katiplik ofislerinden alınan dava dosyalarıyla doğrulanan, sadece Manhattan'daki sahte kayıt mahkumiyetlerine ilişkin incelemesi de benzer şekilde Trump'ın birkaç hafta ya da ay hapiste kalabileceği fikrini destekliyor.

30 vakanın 11'i hapis cezası aldı
Times, 2014 yılından bu yana Manhattan'da bir kişinin ticari kayıtlarda sahtecilik suçundan hüküm giydiği ve ceza aldığı 30 vaka tespit etti. Bu davalardan sadece beşi şartlı tahliye ve hapis cezası olmaksızın sonuçlanırken, 11'inde hapis cezası söz konusuydu. Bu 11 davanın dokuzunda sanıklar Trump gibi ilk kez ağır suç işleyen kişilerdi ve bir hafta ile 364 gün arasında değişen hapis cezaları aldılar; en sık verilen hapis cezası ise altı ay oldu. Her ikisi de daha önce ağır suçlardan hüküm giymiş olan diğer iki sanık ise bir yıldan fazla hapis cezası aldı. Diğer sanıklardan biri hariç hepsi şartlı tahliye olarak adlandırılan ve işlerini sürdürmek ya da tazminat ödemek gibi belirli koşullara uymaları halinde şartlı tahliye ya da hapse girmekten kurtulmalarını sağlayan bir ceza aldı. Kalan kişi ise sadece kamu hizmeti ve para cezası aldı.

Yumuşak ceza almaya eğilimli değil
Trump bunlar gibi daha yumuşak cezaları almaya aday değil. Duruşmada davasını savunan ve şimdi temyize giden Trump'ın aksine, hapse girmekten kurtulan neredeyse herkes, sanıkların suçlarının sorumluluğunu kabul ettikleri bir çözüm olan savunma anlaşmasına varmıştı. Hükümetin yargılama masraf ve çabalarından vazgeçmesini sağlayan savunma anlaşmaları genellikle sanığın cezasını azaltıyor. Masum olduğunu savunan Trump, bu hoşgörünün peşinden gitmemeyi tercih etti. Ve elbette Trump, duruşmasının yapıldığı Manhattan adliyesinin acımasız koridorlarında dolaşan diğer sanıklara benzemiyor. Trump aynı zamanda başkanlık için çıkmaza giren bir yarışta, Demokrat rakibi Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile mücadele ederken salıncak eyaletleri dolaşıyor, mitingler düzenliyor ve para topluyor.

Cezanın seçimlerin arka planına denk gelmesiyle birlikte Merchan, eski bir ABD başkanını hapseden ilk yargıç olup olmama konusunda benzersiz bir ikilemle karşı karşıya. Kürsüde görev yaptığı dönemde sahte kayıt davalarına bakan ve Manhattan'da ağır suç davalarına bakan tüm yargıçları denetleyen emekli New York yargıcı Michael J. Obus, Merchan'ın kararını “biraz acı verici” olarak nitelendirdi. Merchan ile dost olan Obus, “Bu muhtemelen herhangi bir hakimin göreceği türden tek dava” dedi.

Editör: Eren Demir