'Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesi' sosyal medyada sürekli tartışma konusu olarak ortada duruyor. Ancak gerçekler Diyanet üzerinden yapılan algıları bir kez daha çürüttü.

YÜZDE 96'SI MAAŞ GİDERLERİ

Diyanet'e ait bütçenin %96’sı maaş giderlerine ayrılırken, kalan yüzde 4'lük miktarsa yatırımlar, faturalar gibi harcamalara kalıyor. Bu da yeterli olmadığı için her cuma çıkışı camilerde yardım toplanır. Maaş giderlerinin bu kadar büyük bir yer kaplamasının sebebi ise Türkiye'nin her ilinde, ilçesinde, mahallesinde Diyanet'in personeli olması.

TAŞRALAŞMAMIŞ KURUM: DİYANET 

Diyanet İşleri Başkanlığı'na ait bütçenin yüksek gözükmesinin sebebiyse, taşralaşmamış bir kurum olmasıdır. Örneğin; Karayolları Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı olmasına rağmen Karayolları'nın bütçesi Ulaştırma'dan daha çoktur. Çünkü Türkiye'de daha fazla personele sahiptir. "Bakanlıkların bütçeleri açıklandı" şeklinde yapılan haberlerdeyse taşralaşmış bakanlıklara, taşra kurumlarının bütçesi dahil edilmez. Diyanet'in ise taşralaşmış bir yapısı olmadığı için bütün bütçe Diyanet'in hanesine yazılır. En basit örnekle bu yüzden Ulaştırma Bakanlığı'ndan daha fazla bütçeye sahip gibi gözükür.
 

Editör: Eren Demir