7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik artan saldırı ve katliam politikası, Türkiye'nin rejime yönelik ticaret yasağını 7 ay sonra da olsa uygulamaya koymasını gerekli kıldı. Ancak bazı belediyelerin de İsrailli belediyelerle imzaladığı 'kardeş şehir protokolü'nü yeniden gündeme taşıdı.

EDİRNE BELEDİYESİ PROTOKOLÜ İPTAL ETTİ AMA...

O anlaşmalardan biri de Edirne Belediyesi ile İsrailli Bat-Yam Belediyesi arasında eski başkan Recep Gürkan döneminde imzalanan 'kardeş şehir protokolü'. 27 Aralık 2022'de imzalanan ve iki belediyeyi kardeş şehir kılan anlaşma, dün Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın'ın başkanlığında toplanan Belediye Meclisi'nce iptal edildi. Ancak daha önce iki ülke arasında 'Dostluk ve İşbirliği Protokolü' olarak duyurulan anlaşmanın ardındaki sis perdesi, kamuoyunda merak uyandırmaya devam ediyor.

Yeni Proje 2024 08 06T164941.576

HABER YELKENİ, O BİLGİLERE ULAŞTI

Söz konusu anlaşmaya Aralık 2022'de imza atıldı ancak aynı yıl çarpıcı bir gelişme daha yaşandı. Haberyelkeni, eski Başkan Recep Gürkan'ın, belediye meclis üyeleri ile birlikte 26-30 Mart 2022 tarihleri arasında İsrail'in davetlisi olarak gittiği gezinin belgelerine ulaştı.

Yeni Proje 2024 08 06T154952.283

Edirne Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü'ne ait belgenin 11. maddesi, İsrail'deki Türkiyeliler Birliğinin davetlisi olarak Belediye Başkanı Recep Gürkan ve heyetinin Bat Yam şehrine davet edildiğini ortaya çıkardı. Detaylarının sır gibi saklandığı geziye ilişkin kamuoyundan gelen tepkiler üzerine Belediye'den ilginç açıklamalar yapıldı.

Yeni Proje 2024 08 06T160736.885

TARIMLA İLGİLİ İNCELEMELERDE BULUNULMUŞ! 

Belediye Başkanı Recep Gürkan ve beraberindekilerin, gelen tepkiler üzerine bölgede 'tarımsal incelemelerde bulunuldu' şeklinde yanıt verdiği öğrenilirken heyette tarım alanında hiçbir uzmanın bulunmaması dikkatleri çekti.

SKANDAL BUNUNLA SINIRLI DEĞİL

Bizzat İsrailli yetkililer tarafından davet edilen eski başkan ve ekibiyle ilgili vahim bir iddia daha ortaya atıldı. Edinilen bilgilere göre; Edirne Belediyesi ile Bat Yam Belediyesi arasında 'gizli bir anlaşma' daha imzalandığı öğrenildi. Anlaşmanın çerçevesi ile ilgili net bir bilgiye erişilemezken, sümenaltı edilen bilgiler, İsrail'in Gazze'ye yönelik katliamlarının arttığı bu dönemde kamuoyu tarafından tepki çekmeye devam ediyor.

O ANLAŞMA İPTAL EDİLDİ

Edirne'de konunun takipçisi olan kaynaklara ve deneyimli gazetecilere detayları sorduk.

Aktarılan bilgilere göre, siyasi partilerden devlet kurumlarına kadar 'kardeş şehir protokolü'nün iptali için yoğun bir talepte bulunuldu. Anlaşmaya gelen tepkiler ve iptal istemi üzerine protokolün Belediye Meclisi'nde iptal edileceği bilgisi kulislerde dolaşsa da somut bir adım atılamadı.

Ancak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın Edirne'ye gelişinin protokoldeki iptal kararında etkili olduğu kaydediliyor. Geçtiğimiz günlerde kenti ziyaret eden ve resmi temaslarda bulunan Bakan Yerlikaya'nın söz konusu anlaşmadan rahatsız olduğu ve bu çerçevede gerekenin yapılacağı öğrenildi. Böylelikle, önceki gün Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın'ın başkanlığında toplanan Belediye Meclisi'nce iki ülke arasındaki 'kardeş şehir protokolü' resmen lağvedildi.

İptal edilen kardeş şehir anlaşması, kamuoyunda geç de olsa olumlu karşılanırken önceki dönem belediye başkanı olan Recep Gürkan ve ekibinin, anlaşma öncesi yapılan ve sır gibi saklanan İsrail gezisine dair detayların daha çok su kaldıracağı benziyor.

Editör: Eren Demir