Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'nde Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Böke, cinsiyet değiştirme ameliyatlarına onay verme sürecinde oldukça esnek bir yaklaşım sergiliyor. Sadece 18 yaşını doldurmuş olma şartını arayan Böke, cinsiyet hoşnutsuzluğu ve ruhsal sorunlar için bu ameliyatların gerçekleştirilmesini destekliyor.

BUNUN ADI CİNAYETTİR!

Ancak, bu yaklaşım bir yakının sert tepkisine yol açtı. Yakın, Böke'nin akademik görüşleri ve genetik veya anatomik hastalıklar yerine sadece ruhsal sorunlar için bu ameliyatları uygun görmesini eleştiriyor ve bu uygulamaları "cinayet" olarak nitelendiriyor. Yakın, üniversite yönetiminden şikayetçi olacağını belirtirken, eşcinsellik ve cinsiyet değiştirme ameliyatlarının devlet tarafından daha derinlemesine ele alınması gerektiğini savunuyor.

YAKIN ADETA YOK SAYILDI

Prof. Dr. Böke'nin tutumu, toplumda büyük tartışmalara yol açıyor. Yakın, hastasının endokrin tedavisine başlamaması için çabaladığını ve Böke'nin kendisine alaycı bir şekilde "sana bir sürpriz yapmaya hazırlanıyoruz" dediğini iddia ediyor.

BELİRSİZ PROSEDÜRLER

Türkiye'de cinsiyet iptali ameliyatlarının nasıl ve hangi şartlarda yapılacağı konusunda net bir prosedür bulunmaması, bu tartışmaları daha da karmaşık hale getiriyor. Konunun uzmanlarından Prof. Dr. Zeki Bayraktar, cinsiyet değiştirme ameliyatlarının ruhsal sorunları tedavi ettiğine dair kesin kanıtlar bulunmadığını, aksine bu ameliyatlardan sonra ruhsal sorunların artabileceğini belirtiyor.

GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN ADIM: ENDOKRİN TEDAVİSİ ENDİŞESİ

Yakın, OMÜ'de cinsiyet değiştirme ameliyatlarının yapılmaması için mücadele ederken, Böke'nin hormon tedavisiyle geri dönüşü olmayan bir süreç başlatmasından endişe ediyor. Bu durum, cinsiyet değiştirme ameliyatlarının etik, tıbbi ve toplumsal boyutlarını yeniden sorgulamamıza neden oluyor.

NE OLMUŞTU?

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesinde cinsiyet değiştirme ameliyatları yapıldığı iddiaları ile ilgili kamuoyu açıklamasında bulunmuştu.
 Samsun OMÜ Rektörlüğü, cinsiyet değiştirme koşullarının Türk Medeni Kanununun 40. maddesi kapsamında düzenlendiğini ve cinsiyet değiştirme ameliyatlarının mahkeme kararı olmadan yapılamadığını belirttiği açıklamada, "Cinsiyet değiştirme koşulları Türk Medeni Kanununun 40. Maddesinde düzenlenmiştir. Anılan kanun hükmü gereği cinsiyet değiştirmek isteyen kimse Mahkemeye şahsen başvuruda bulunmak zorundadır. Mahkemece başvuru sahibine iznin verilebilmesi için ise istem sahibinin 18 yaşını doldurmuş bulunması ve evli olmaması şartlarına sahip olması gerekmektedir. Ayrıca başvurusu sahibinin transseksüel yapıda olup, cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından zorunluluğunu bir eğitim ve araştırma hastanesinden alınacak resmi sağlık kurulu raporuyla belgelemesi gerekmektedir. Tüm bu şartların gerçekleşmesi halinde Mahkemenin vereceği iznin akabinde, verilen iznin amacına ve tıbbi yöntemlere uygun olarak cinsiyet değiştirme ameliyatı gerçekleştirilebilmektedir" denildi.

REKTÖRLÜĞÜN O PAYLAŞIMI:

Yeni Proje 2024 12 19T142530.246

YAPILMIŞ CERRAHİ MÜDAHALE SÖZ KONUSU DEĞİL AMA...

Öte yandan rektörlüğün cerrahi müdahalenin söz konusu olmadığını belirttiği açıklamasında bahsi geçen öğretim üyesinin ismini zikretmekten sakınması dikkatleri çekti.

O SKANDALI EREM ŞENTÜRK DE GÜNDEMİNE ALDI

OMÜ'de yaşanan cinsiyet iptali ile ilgili gelişmeleri Gazeteci Erem Şentürk de konuştu. Şentürk, Ömer Böke’nin de içinde olduğu CETAD derneğinin 1998’de kurulduğunu kaydederek, 98’den beri bu mesele üzerinde çalıştıklarının altını çizdi.

ŞENTÜRK'ÜN O KONUŞMASI: